Aarding»

Gepubliceerd op 15-01-2019

Omdat ik afgelopen weken heel vaak ben gebeld door mensen die een brief hebben gekregen van WML over het aarden van de waterleiding, wil ik jullie een stukje vertellen over aarding.

Wat is aarden en waarom moeten we aarden?
Gaan we zoeken op internet dan lezen we het volgende:
Aarden is het aanbrengen van een geleidende verbinding tussen een chassis of een geleidende behuizing van een elektrisch apparaat aan de aarde. Doormiddel van aarding kan men er voor zorgen dat er geen ongewenste elektriciteit op machines of apparaten met een geleidende behuizing kan komen te staan.

Nu in mijn eigen, voor jullie begrijpelijke taal:
Je maakt een verbinding tussen de ijzeren buitenkant van een apparaat (bv wasmachine) via de meterkast naar de grond buiten. 
Als er iets fout gaat in het apparaat kan stroom komen te staan op de buitenkant, zelfs als er een aardlekschakelaar in de meterkast zit. Of je huis goed geaard is, merk je niet. Je TV en wasmachine doen het ook zonder aarde, je merkt het pas als het te laat is en je het waarschijnlijk aan de stroom hebt gehangen.
Om dit te voorkomen maak je een verbinding met een draad vanaf het ijzeren pinnetje in het stopcontact met een geel groene draad naar de meterkast. Vanaf de meterkast gaat er een dikkere zilverkleurige draad (aardleiding) naar een lange pin (aardpen) buiten in de grond

Waarom de brief van WML?
Tot midden jaren zeventig was het gebruikelijk om de elektriciteitsinstallatie in een huis te aarden op de waterleiding. Als er dan iets fout ging, liep de stroom via het metalen waterleidingnet naar de aarde. De nieuwe waterleiding tegenwoordig is van kunststof. 
Als in huizen tot ong. 1975 de elektriciteit niet vernieuwd is kan het dat de aarde van het stopcontact in deze huizen niet meer werkt. Overal waar metalen waterleiding vervangen word waarschuwt WML de bewoners.

Wat moeten we aarden?
Stopcontacten, als deze een aard contact hebben
Gasleiding
Waterleiding
Verwarming (Cv) leiding
Badkamer, hiervoor gelden er speciale aanvullende eisen.

Wie moet dat regelen?
De verantwoordelijkheid voor het aarden ligt bij de eigenaar van het huis. Dus niet bij Enexis of WML

Wat moet ik?
Als de woning van voor 1975 is en nooit de elektra vervangen is? Bel een installateur
Word de water leiding vervangen en twijfel je? Bel een installateur
Wil je de aarding gecontroleerd hebben? Bel een installateur

Heb je verder nog vragen of twijfel je nog dan Bel, mail, WhatsApp of facebook me gerust.

2-badkamer3-4-1674995546.jpg